Calliope TsoupakiCalliope Tsoupaki

Calliope Tsoupaki

Calliope Tsoupaki heeft een geheel eigen muzikaal idioom, gebaseerd op compositorische elementen uit de late middeleeuwen, renaissance, barok en de hedendaagse muziek. Ook zijn er invloeden van muziek uit het Midden Oosten en haar geboorteland Griekenland in te horen. Altijd streeft ze ernaar een emotionele essentie zo eenvoudig mogelijk uit te drukken. Zover gaat ze daarin, dat haar muziek volgens velen tijdloos aandoet.

Calliope Tsoupaki kwam naar Nederland om te studeren bij componist Louis Andriessen. In de loop der jaren is ze uitgegroeid tot een van de gezichtsbepalende componisten van het Nederlandse muziekleven. Haar muziek wordt geroemd om haar melodieuze karakter, warme klank en emotionele lading. Ze componeerde voor alle mogelijke bezettingen en werkte mee aan verschillende muziektheaterproducties.

Vele werken van haar werden op cd gezet. In 1997 werd Tsoupaki genomineerd voor de NPS Cultuurprijs. Voor DWDD schreef ze een one minute opera naar aanleiding van het overlijden van Harry Mulisch. Een daverend succes waren haar Lucas Passie (Holland Festival 2008), Maria (voor het Nederlands Blazers Ensemble) en haar oratorium Oidípous (Holland Festival 2014, genomineerd voor de Matthijs Vermeulenprijs). Voor de bekende Griekse zangeres Nena Venetsanou componeerde ze Griekse liederen, die op cd werden uitgebracht. Haar Griekse liederen werden ook uitgevoerd tijdens het Holland Festival 2010. Haar opera Marieken in de Tuin der Lusten in samenwerking met Opera2day and Asko Schoenberg Ensemble gaat dit najaar in première.