Gerard BeljonGerard Beljon

Gerard Beljon

Gerard Beljon (1952) studeerde luit en gitaar aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag bij Hans Verzijl en Toyohiko Satoh. Na die studie legde hij zich toe op compositie, waarvoor hij studeerde bij Daan Manneke aan het Amsterdams Conservatorium.

De muziek van Gerard Beljon gaat over directheid en duidelijkheid. Hij combineert technieken van de 20e eeuwse genoteerde muziek met invloeden uit de oosterse muziek en uit de popmuziek. Verder zoekt hij in plaats van het intellectuele liever de directe emotie die in nieuwe muziek zo goed tot uitdrukking kan komen. Zonder concessies te doen aan de kwaliteit ontstaat daardoor een muziek die veel mensen blijkt aan te spreken.

Gerard Beljon schreef composities voor solisten en ensembles als het Nieuw Ensemble, het Nederlands Kamerkoor, Orkest de Volharding, het Calefax Riet Kwintet, Amstel en Aurelia saxofoonkwartetten, Limburgs Symfonie Orkest, Holland Symfonia, en pianist Ralph van Raat. Verder werkte hij als componist mee aan een aantal theaterproducties, maakte hij met het Nieuw Ensemble de zeer succesvolle kinderopera Hans en Grietje, en met Orkest de Volharding de spectaculaire opera 'Tijdvaarders' op teksten van Lucebert.