Jan-Peter de GraaffJan-Peter de Graaff

Jan-Peter de Graaff

Jan-Peter de Graaff (*1992) startte met componeren op 15-jarige leeftijd. Vanaf 2010 studeerde hij hoofdvak Compositie aan het Koninklijk Conservatorium, waar hij studeerde bij Guus Janssen, Calliope Tsoupaki en Diderik Wagenaar (BMus, 2014, MMus, 2016). Tijdens zijn masterstudie studeerde hij tevens compositie bij Kenneth Hesketh aan het Royal College of Music in Londen als onderdeel van het Erasmus + uitwisselingsprogramma. 

Veel van zijn composities kenmerken zich door een hoge mate van transparantie en kleurgebruik in zowel harmonie, structuur en orkestratie, met een sterke focus op vorm en melodische ontwikkeling. Tevens zijn er vaak theatrale of buitenmuzikale elementen in zijn muziek te herkennen. Invloeden reiken van de Franse en Russische klassieke muziektraditie tot invloeden uit de (moderne) jazz, tango en volksmuziek uit met name Oost-Europa, Schotland en Zuid-Afrika. 

Het oeuvre van De Graaff omspant inmiddels meer dan 30 werken voor verschillende bezettingen, variërend van solowerken en kamermuziek (zowel instrumentaal als vocaal) tot werken voor symfonieorkest en muziektheater, geschreven in opdracht van onder andere het Residentie Orkest, de David Kweksilber Big Band en ensemble Kluster5.