Klas TorstenssonKlas Torstensson

Klas Torstensson

Klas Torstensson - Zweed van geboorte maar al sinds 1973 woonachtig in Nederland - laat zich graag inspireren door de natuur (vooral uit het Hoge Noorden): noorderlicht, ijs, water, wind… Historische personen en gebeurtenissen vormen ook een belangrijke inspiratiebron. Spraakmakende voorbeelden hiervan zijn de portretten van tragische vrouwen (o.a. Koningin Christina, Rosa Luxemburg en Frida Kahlo in zijn liedcyclus ‘In großer Sehnsucht') en de wereldberoemde Andrée-noordpoolexpeditie uit 1897 (opera ‘De Expeditie’). Liefde & dood, ontberingen en barre tochten...

Zijn composities - in bezetting variërend van kleine vocale- of instrumentale soli en kamermuziek tot groot bezette ensemble- en orkestwerken - zijn stuk voor stuk uitermate kleurrijk en meeslepend.

Populisme en hypes zijn hem volkomen vreemd, net als grappen en grollen (volgens hem gaan humor en muziek niet goed samen). 

De composities van Klas Torstensson werden bekroond met vele binnen- en buitenlandse prijzen en worden wereldwijd uitgevoerd.